Rakentamista, leipomista, ompeluita, elektroniikkaa ja askarteluja.... Kaikenlaista säätämistä yhdessä ja erikseen, sen mitä kolmen lapsen perheessä ehtii. Blogin parissa häärii perheen aikuiset, joista Marjan sydäntä lähellä on askartelut, ompelut, pihan laitto ja erityisruokavaliollisille leivonta ja Maunu on keskittynyt enemmän rakentaiseen ja elektroniikkaan.

maanantai 12. syyskuuta 2016

Gluteeniton, maidoton ja soijaton leivonta

Unohdan varmastikin aika usein blogikirjoituksiin laittaa mihin kaikkiin ruokavalioihin meidän leivonnaiset sopii. Meillä on tehty jo pitkään kaikki maidottomana ja talvesta lähtien suurin osa on leivottu gluteenittomana ja soijattomana. En edes muista, milloin olen viimeksi ostanut vehnäjauhopussin.

Eniten meillä kuluu Myllärin kaurajauhoa. Siitä tehdään aikalailla aina piirakkapohjat ja muffinssit. Toisinaan korvaan osan jauhoista Fin Mixillä, mutta tosi harvoin käytän pelkästään sitä. Poikkeuksena esimerkiksi viimeksi tehdyt prinsessaleivokset, joiden arvelin olevan vieläkin hajoavampaa, jos siihen olisi käytetty myös kauraa. Lisäksi toki arvostan kotimaisuutta ja mun mielestä tää on hinnaltaankin ihan kohtuullinen. Semperilläkin on hyviä tuotteita. Fin Mixiä meillä on aina kaapissa. Grov Mix on hyvä vaikkapa suolaisen piirakan pohjaan.

Meidän käyttämät gluteenittomat jauhot
Mä en koe gluteenittomuutta millään lailla ongelmana, lähes kaikki on korvattavissa gluteenittomilla tuotteilla. Jos saisin valita minkä ruoka-aineongelman poistaisin meidän perheen miesväeltä, niin se olisi ehdottomasti maito. Eniten kaipaan sitä, että voisi käyttää juustoa ruuanlaitossa; vaikkapa lasagnea olisi ihan kiva tehdä joskus. Makaronilaatikon olen joskus jaksanut tehdä kolmena eri versiona; yhden gluteenittomana ja maidottomana, yhden pelkästään maidottomana ja kolmanteen sitten olen laittanut juustoraastetta. Tämän jälkeen joutuu vain olemaan järjettömän tarkka, ettei mies nappaa evääksi vääriä jämiä...

Maidottomuus on ongelma myös gluteenittomien jauhojen ja muiden tuotteiden kohdalla. Aikamonet jauhot pitää jättää kauppaan siksi, että niissä on maitoa tai soijaa.

Meillä käytettiin aiemmin soijamaitoa, mutta koskapa se on tuolta pojalta kielletty, on mieskin lopettanut sen käytön oikeastaan kokonaan. Maito korvataan meillä kaurajuomalla. Hyväksi havaittuja on ollut esimerkiksi Rainbown kaurajuoma, mutta viime aikoina meillä on ollut käytössä Oatlyn luomu kaurajuoma. Poika on löytänyt kaakaon korvaajaksi Nallen suklaakaurajuoman. On kuulemma huomattavasti paljon parempaa kuin Oatlyn vastaava. Poika tekee ite mielellään pirtelöä sekoittamalla suklaakaurajuoman joukkoon sauvasekoittimella banaania.

Meillä eniten käytetyt maidon korvikkeet
Kermat on myöskin oma lukunsa. Ruuan laittoon ja suolaisen piirakan päälle on Plantin kauraruoka"kermat" ihan loistavia. Erityisesti tuo yrttiversio on ollut käytössä. Toisinaan meillä on myös käytetty Oatlyn ruokakermaa. Plantia suositaan kuitenkin kotimaisuuden vuoksi.

Makeaan leivontaan onkin mielenkiintoisemmat kermavalinnat. Alla olevassa kuvassa on rytistetty tölkki, josta osa meni edellisellä kerralla leivonnassa. Sisältö on enemmän kuin mielenkiintoista - etenkin kun purkissa lukee "ravistettava". Kertaakaan en ole tuotetta nähnyt juoksevana, vaan se on vähän tahnamaista, kun tuolta purkista puristaa ulos. Vispautuu kyllä ihan kivasti ja viimeksi käytin niihin prinsessaleivosten kreemiin lämmitettynäkin. Tietoa ei ole "saako" tuotetta lämmittää, mutta mielestäni se ei miksikään mennyt, vaan toimi oikein hyvin. Kermakakkuja meillä ei juurikaan syödä, joten mulla ei ole kokemusta miten toimii vaikkapa pursotuksissa.


Tuorejuustoista olen kirjoittanut aiemminkin. Ainoa tuote, jota ollaan käytetty on Oatlyn påMackan. Mulla ei ole tietoa, onko olemassa edes jonkun muun valmistajan vastaavaa tuotetta (en ainakaan meidän kaupungin ruokakaupoissa ole nähnyt). Tämä "tuorejuusto" on maustamatonta, mutta itsessään mielestäni aikamielenkiintoisen makuista - ja erityisesti väristä. Ihan toimivaa kuitenkin kaikinpuolin ja saa kyllä tomusokeriin sekoitettuna tehtyä hyvään kuorrutteen porkkanakakullekin.

Kuten aiemmin kirjoitinkin juustot on se suurin ongelma. Juustonkorvikkeita kyllä on, soijallisia ainakin. Ne vain on ihan järkyttävän makuisia meidän perheen raadin mielestä. Mielummin ollaan ilman ja herkutellaan tyttöjen kesken sitten joskus. Pitsaa nää miehet syö ilman juustoja, tomaattia vaan enemmän (murskaa keiteltynä).

Nämä perustuvat ihan puhtaasti meidän perheen kokemuksiin, eikä tätä kirjoitusta ole tehty yhteistyössä minkään tahon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti