Rakentamista, leipomista, ompeluita, elektroniikkaa ja askarteluja.... Kaikenlaista säätämistä yhdessä ja erikseen, sen mitä kolmen lapsen perheessä ehtii. Blogin parissa häärii perheen aikuiset, joista Marjan sydäntä lähellä on askartelut, ompelut, pihan laitto ja erityisruokavaliollisille leivonta ja Maunu on keskittynyt enemmän rakentaiseen ja elektroniikkaan.

keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Aurinkokeräimen rakentamisesta

Aikaisemmin kirjoittelin aurinkokeräimen ohjauksesta. Lupailin kysellä itse keräimen tekoon kuvia kaverilta, jolle ohjausta tein. Nyt tässä osa kuvista ja yritän samalla vähän aukaista mistä kyse. Mutta siis itse en tätä paneelia tehnyt, joten ihan kaikkeen ei vastausta ole:)

Eli käytännössä ilmanlämmityspaneeleita voi tehdä vanhoista tölkeistä, peltikatteesta tai jostain muusta mustasta metallisesta pinnasta. Ja jos pinta ei oo musta, niin voihan sen maalata. Kuvassa alla filmivaneerista rakennettu runko, jossa jo liimaa levitettynä. Yläkulmassa näkyy ilmansiirtoon tarkotettu puhallin. Puhallin on perus PC-tuuletin.
Paneelin runko
Vaneerin päälle laitetaan eristettä, ettei lämpö karkaa paneelin seinämien kautta. Kuvassa uretaanilevyä. Puhallin näkyy nyt paremmin kuvassa.

Uretaanilevy
Seuraavassa kuvassa on liimattu uretaanin päälle peltikatelevy. Valmiiksi tumman värinen, niin säästyy maalaamiselta. Jossain TM:ssä tai vastaavassa oli joskus jopa testi eri Tee Itse ratkaisuista ja perus peltilevy pärjäsi hyvin:)

Peltilevy

Puhallinta varten reikä täytyy tehdä kaikkien kerrosten läpi, jotta lämmin ilma pellin päältä saadaan keräimen toiselle puolelle.

Puhallin peltilevyn takana
Lopuksi peltilevyn päälle laitetaan valokate, lasilevy jne. Joku jonka läpi valo menee hyvin. Valo lämmittää peltilevyn ja ilma lämpenee pellin ja valokatteen välissä. Tämä ilma sitten puhalletaan tuulettimella sisälle:) Helppoahan se on mutta kyllä tossa askartelussa aina tovi menee...

Sitten puhallettava ilma ohjataan mökkiin. No tässä ohjaussysteemissä oli puhallin kylämälle ja lämpimälle ilmalle ja toki hirsimökinseinään ei montaa reikää mielellään tee, niin siksi seuraavassa kuvassa tollanen "Y"-haara ilman ohjaukselle.

"Y"-haara kylmälle ja lämpimälle ilmalle.
 Kun lämpöpaneeli on kasassa ja seinälle ripustettu, niin puhallin ja ohjaus tarvitsee vielä sähköt. No siihenhän voi käyttää ihan töpseliä, mutta aina sitä ei ole tarjolla. Kaveri ratkasi ongelman aurinkopaneelilla. Alla kuvassa lämpöpaneeli seinällä ja aurinkopaneeli katolla.

Lämpö ja aurinkopaneeli
 Paneelit kannattaa laittaa etelää kohti, mutta toki puut jne voi vaikuttaa tilanteeseen. Toinen asia mitä kannattaa miettiä on lumi...Aurinkokeräin kuvassa katon alla ja sähköpaneelin pinnalta lumi tippuu maahan.

 Sisäpuolelle mökkiä sitten joku siisti "kansi" ja toki pieni suodatin ei varmasti ole pahasta.

Ilman tuloaukko
 Sitten tarvisi vielä ohjaus kytkeä ja dataa loggaamaan:)2 kommenttia:

  1. Täällä on kyllä paljon mielenkiintoisia aiheita :) Kiva, että kirjoittelette molemmat!

    VastaaPoista