Rakentamista, leipomista, ompeluita, elektroniikkaa ja askarteluja.... Kaikenlaista säätämistä yhdessä ja erikseen, sen mitä kolmen lapsen perheessä ehtii. Blogin parissa häärii perheen aikuiset, joista Marjan sydäntä lähellä on askartelut, ompelut, pihan laitto ja erityisruokavaliollisille leivonta ja Maunu on keskittynyt enemmän rakentaiseen ja elektroniikkaan.

torstai 7. heinäkuuta 2016

Kasvihuoneen perustukset kesäloman kärkeen

Miksi betonilattia? No hiiret, myyrät, puhtaanapito, valoisuus, aurinkokasvihuone, lämmön tasaaminen ja kylmän maaperän erottaminen. Toisaalta sitä menetti maakosteuden ja rahaa (ja varmasti jotain muutakin).

Pitkään oli harkinnassa perus antura-harkko-valu perusta, koska se on vaan niin tavallinen :) No seuraavana oli perus pähkiminen betonin teon suhteen - myllyn vuokraus, ostaminen, isompi käsisekotin jne. No lopulta ruotsinlaivalla asiaa pähkiessäni kaveri ehdotti reunavahvistettua laattaa...

No lopulta siis betoniauto pihaan, muotti tulevan kasvihuoneen runkorakenteista, suojamuovit muotin ympärille, lämpöeristykset, raudoitukset, lattialämmitysputket, pari läpivientiä tuleville liitynnöille ja lattian lämpötila-anturille putki.

Kasvihuoneen perustukset ennen betoniauton tuloa. Kuvassa näkyy lattialämmitysputket ja takana viemäriputkesta tehty lattiakaivo (viemäriputken puoliväli sijoitetaan valunpinnan tasolle ja leikataan halki betonin kuivumisen jälkeen)
Reunavahvistettuun laattaan päädyttiin. Päätös ei ollut tietenkään mikään parasvaihtoehto juttu, mutta onhan tossa hyviä puolia. Homma hypähti parissa päivässä kasaan mikä on kiva juttu ja tämä osittain siksi, että työvaiheita oli todella vähän loppuen lopuksi. Reunavahvistetun laatan pitäisi myös olla parempi, jos sepelin tasoitukseen/tiivistämiseen on jäänyt virheitä. Ja ehkä merkittävin etu oli, että tasoitettua maanpintaa ei tarvinnut kaivaa tai toisaalta perustukset jäivät kivan matalaksi.



Nyt on betonit kaadettu muottiin. Lattialämmitysputkien päädyt ja pari läpivientiä näkyy keskellä kuvaa. Myös viemäriputki näkyy puoliksi oikeassa takalaidassa, jonne on myös lattian kaato.

Betoni autolla tuotuna ei ollut paljoa kalliimpi kuin käsin tehtynä ja laatan suuremmasta paksuudesta ei oikeastaan tule lisä vaivaa tai hintaa (kasvihuone niin pieni). Toki meillä on pienet kuljetuskustannukset sijainnista johtuen. Käytännössä homma meni niin, että betonifirmasta kyselin puhelimella hinnan ja he kyselivät muutaman tarkentavan kysymyksen (miten paksu lattia / betonissa olevien kivien koko, säänkestävää vai sisäkäyttöön, millainen piha /pumppu vai ränniauto). Toimitus oli viidenpäivän sisällä soitosta ja vielä viikonloppu välissä. Sitten olikin kiire muottia rakentamaan:)

Kävin hakemassa lattialämmitysputkea laatan sisälle. Paikalliset rautakaupat eivät sitä myyneet, mutta LVI-liikkeestä sai. Tarkoitus on jossain vaiheessa hyödyntää lattiaa aurinkokasvihuonetyyliin. Lattiassa on valtava kivimassa, jolla voi keskiarvottaa vuorokautista lämpötilaa. Lattialämmitysputkiston avulla tuota keskiarvoa voi sitten yrittää siirrellä tarvittaessa:) - suuntaan tai toiseen. En tiedä onnistuuko käytännössä, mutta jos ja kun haluun kokeilla, niin nythän ne putket oli sinne pakko laittaa.


Noissa aurinkokasvihuoneissa on kerätty valtavia vesisäiliöitä kasvihuoneeseen, jotka on maalattu usein mustiksi. Aurinkoisena päivä säiliöt lämpiävät ja sitten luovuttavat lämpöä yöllä. Ja toki päivällä nämä yöllä viilenneet säiliöt hidastavat kasvihuoneen lämpenemistä. No itse sitten pähkäilin, että lattialaatallahan on valtava lämmönvarauskyky ja se vastaa niin suurta vesimäärää, ettei se olisi ikinä mahtunut meidän kasvihuoneeseen :).

Lattian kaadot tein kaikki yhteen suuntaan ja vakaan laitetusta viemäriputkesta tulee kaivo. Leikkaan putken halki, kun betoni on kuivunut. Ajatuksena tässä kaadossa oli, että voin laatoittaa halutessani isoilla laatoilla, koska pinta on vinossa mutta vain yhteen suuntaan. Eli alennusmyynneistä kelpaa sitten melkein mikä laatta (pakkasen kestävä) tahansa :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti