Rakentamista, leipomista, ompeluita, elektroniikkaa ja askarteluja.... Kaikenlaista säätämistä yhdessä ja erikseen, sen mitä kolmen lapsen perheessä ehtii. Blogin parissa häärii perheen aikuiset, joista Marjan sydäntä lähellä on askartelut, ompelut, pihan laitto ja erityisruokavaliollisille leivonta ja Maunu on keskittynyt enemmän rakentaiseen ja elektroniikkaan.

keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Rungon kimpussa

Nyt on päästy taas vähän eteenpäin kasvihuoneen kanssa. Toki runkon jäykistely ja kasaaminen on vähän sellaista paljon aikaa, mutta vähän ulkonäköä työtä. Rungosta sen verta, että seinä ja kattotuolit pyrin laittamaan samaan linjaan (kuvassa näkyy), jotta mahdollissten verhojen asentaminen on helpompaa. Sama ajatus myös yläjuoksussa, joka ei ole vaakaasennossa, jotta verhot pääsisi liikkumaan mahdollisimman lähellä ikkunaa. Alajuoksuun on tehty kaksi kerrosta, joiden väliin seinätolpat tulee. Tällä ratkaisulla pyrin vähentämään seinätolppien vääntymistä. Runko kuvassa ei ole vielä valmis, mutta antaa suuntaa tulevasta. Kattoikkunoille tarvitsee vielä suunnitella jokin keskituki, ettei lasi taivu maatakohti.

Runko laseille


Katon rungon tein kahdesta elementistä. Harjan/elementtien nosto oli sen verta tiukka homma, että nyt  sitä ymmärtää miksi harjakaisia vietetään:)

Rungon maalaus saa odottaa tuleviin kesiin, jotta puu ehtii kuivua. Valkosta maalia on suunniteltu ja väri/värittömyys lähinnä hyvän valon heijastuskyvyn takia. Paljon näkee tienvarsilla kasvihuoneita, joista maalipinta on hilseilly ja se kyllä nopeasti tekee ulkonäölle huonoa.

Tosiaan reunavahvistettu laatta sitten tuli ja aikas järeä. Kaadon tein yhteen suuntaan, jotta voin halutessani laatoittaa isoilla laatoilla. Yhdellä reunalla on viemäriputkella tehty muotti, johon vesi valuu ja näin poistuu lattialta. Betoni ei tartu viemäriputkeen ollenkaan ja heti kun putken halkasi, niin se irtosi helposti. Alla olevassa kuvassa näkyy myös lattialämmitysputket...pahan päivän varalle:)
Lattia kaivo. Muottina viemäriputki.

Runkopuihin tein lovet laseja varten sirkkelillä ennen asennusta. Koska tosiaan vaikka vanhat ikkunat ostinkin, niin ne olivat ilman pokia. Ronkopuut toimi myös näppäristi valumuottina kun ne suojasi betonilta. Tavallaan siis runkokin on "kierrätetty" :) No, toi on ehkä kierrätys sanan väärinkäyttöä, mutta monesti kyllä näkee, että betonin valumuoteissa käytetty puu menee kaatopaikalle.

Tässä arvon vielä kovin lasien kiinnitystä kahden tiivisteen väliin vs. liimaamalla. Toi liimaus jäykistäisi huonetta huomattavasti, mutta toisaalta tuntuu, että siinä täytyy olla jotain huonojakin puolia. Esim. ehkä rikkoutuneen lasinvaihdon yhteydessä jne.
Runkoon leikattu sirkkelillä valmiiksi ikkunoille syvennys
 Reunavahvistettu laatta jäi tavallaan eristekerroksensisään. Eli muotin purkamisen jälkeen ulkopinta oli uretaania. No pinnan rappasin weber vetonit 410 ja pikkasen hioin uretaania ennen sitä. Hyvin tuntui tarttuvan kiinni. Rakennellessa parikertaa sokkelia potkineena ei vaurioita ole syntynyt.

Tein muutaman läpiviennin tulevaisuuden varalle sokkeliin. Putket nousevat lattiasta ylös. Tulevaisuudessa sadeveden keräys, sähköt tai puutarhaletku esimerkiksi voidaan tuoda sisälle ilman oven avaamista:)

Uretaanilevyn rappaus ja muutama läpivienti tulevaisuuden varalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti