Rakentamista, leipomista, ompeluita, elektroniikkaa ja askarteluja.... Kaikenlaista säätämistä yhdessä ja erikseen, sen mitä kolmen lapsen perheessä ehtii. Blogin parissa häärii perheen aikuiset, joista Marjan sydäntä lähellä on askartelut, ompelut, pihan laitto ja erityisruokavaliollisille leivonta ja Maunu on keskittynyt enemmän rakentaiseen ja elektroniikkaan.

lauantai 31. joulukuuta 2016

Joulukortit - Chrismas cards


Joulukortteihin piti tulla Curiolla leikattu kuvio. Ei tullut, kun ei vaan sujunut. Olisin tarvinnut enemmän aikaa, mutta sitä eikä voimia ollut siihen säätöön. Päädyttiin piirtämään Curiolla kynän kanssa. Kynänä käytettiin Silhouetten Sketch Pen -kyniä.

Tämän vuoden teema: yksinkertainen on kaunista

Tähdet leikkelin Curiolla. Mulla oli sellaisia tarrapapereita, joista leikkeleminen oli haastetta. Mittailuja piti tehdä aika tarkkaan.

Jokseenkin tarkkaa mittailua

This year our Christmas cards supposed to be cut with Curio. Few test failed so I ended to draw with Curio. I used Silhouette Sketch Pens for it.  Stars I cut with Curio. Lot's of measuring because my sticker paper had cut lines.

sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Paperinarukuusi




Käsityömessuilta tarttui mukaan useampia ideoita. Viime vuonna tein joululahjaksi neulotun paperinarukranssin. Paperinarua jäi yli kerän loppu on pyörinyt kaapissa, onneksi messuilta tarttui mukaan aivan loistava idea.

viime vuotinen paperinarukranssi
 PAPERINARUKUUSI! Kaverin kanssa tehtiin kuusi vielä messulauantaina ennenkuin hänen junansa lähti - liimaakin piti käydä Tokmannilta hakemassa projektia varten. Kartio oli erästä toista projektia varten ja päällystin sen foliolla tätä varten. Kaveri onneksi hoiti suurimman osan liimalla läträilyistä, koska mua se vähän inhotti.

Kuusi liimauksen jälkeen.
Paperinarukuusi valoilla
 Valmis paperinarukuusi on ihana! Pienet huomaamattomat valot ostettu messuilta, nyt en enää vain muista kyseisen firman nimeä.

keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Huovutetut kintaat

Joka vuosi pähkäillään 2 kertaa, miten muistetaan hoitajia. Nuorimmaisin on onneksi ollut perhepäivähoitajalla, joten muistettavia on vain yksi. Sitäkin tärkeämpi meidän arjen pelastaja. Viime vuonna jo suunnittelin tekeväni hänelle huovutetut kintaat Unni-langasta, mutta silloin en sitä käsityömessuilta löytänyt ja se sitten jäi. Tänä vuonna sattumalta osui kohdalle ja pääsin toteuttamaan visioni. Tosin myyjä sanoi, että kaksi kerää riittää. Ehkä hän ei ymmärtänyt, että oli kyse huovutetuista, enkä tajunnut siinä vaiheessa googlettaakkaan määrää.

Lisäkerän jouduin tilaamaan samaiselta myyjältä, koskapa kyseistä lankaa on todella niukalti missään myynnissä.

Ohje on Paapon blogista.  Lanka siis Unni ja sävy 4627. Ensimmmäistä kertaa ikinä oli toisessa kerässä väärä vyöte! Oli väärän värin, onneksi huomasin tarkistaa ennen kuin lähdin tilaamaan lisää  - muuten olisi tullut vihreää.

Juuri ennen pesukoneeseen menoa. Jännittää!
 Huovutettuja kintaita olen tehnyt aiemminkin, mutta silloin Novitan langasta ja eri pesukoneella ja eri pesuaineella ja mies oli hoitamassa silloin pussittamisen. Nyt vain tungin pussit sisälle sen enempää niitä kiinnittämättä. Otin riskin, mutta siihen ei homma onneksi kaatunut.

Ensimmäinen pesu oli varovainen 40 asteessa pyöräyttäminen. Ei juurikaan huopuneet.
Toisella kertaa heitin 60 asteeseen tunniksi. Vähän parempi, muttei vieläkään riittävä.
Kolmannen kerran jälkeen olin tyytyväinen.

Ei nämä tässä lattialla miltään näytä, mutta näkee koko muutoksen ennen huovutusta.

Ja vielä kädessä.
 Ehkäpä pitäisi itsellekin tehdä tällaiset. Ja tytöille. Ja ja ja....


sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Kinder-piirakka ja muffinsseja

Eilen vietettiin tytön kaverisynttäreitä. Ruokarajotteita ei ollut, joten toteutettiin (jälleen kerran) Kinuskikissan kirjasta Kinder-piirakka. Tosin taisi olla suklaamunapiirakka nimellä.

Aina ei mene leipominen ihan putkeen. Tällä kertaa väliin tulevan vaniljakreemin kanssa oli haasteita. Ohje meni kuta kuinkin niin, että sekoita kerman joukkoon vaniljakreemijauhe, kuitenkaan niitä vaahdottamatta. Ennen kuin ehdin lisätä sinne loput aineet, oli kerma-kreemijauheseos jo niin tönkköä, ettei sen joukkoon saanut sekoitettua mitään koneella. Löystyi kuitenkin tarpeeksi, kun lisättiin kermaa ja tilkka maitoa.

Melkoinen suklaapläjäys, mutta hyvää oli.
 Neiti on aikamoinen näpsääjä. Tykkää väkerelllä kaikkea ja yleensä synttäreillä onkin askarreltu jotain. Tällä kertaa päätettiin leipoa kuppikakkuja. Valittiin helppo ohje. Testattiin Dr. Otkerin sitruunanmakuista muffinssitäytettä. Täyte imeytyi yllättävän nopeaa muffinsseihin ja sai nämä manteliset muffinssit maistumaan melkein samalta kuin lapsuudessa mummilla syödyt sitruunamuffinssit.

Päälle tytöt vielä värjäili ristiäiskakusta jääneistä marsipaaneista päälliset. Saivat jokainen värjätä haluamakseen.


maanantai 5. joulukuuta 2016

Synttäritarjoiluja osa 2 - popcornkakku

Mulla on viime aikoina ollut tapana leipoa kaikki aina koko perheelle sopivaksi. Nyt tein tästä poikkeuksen. Tein kakkua, joka ei ollut gluteenitonta eikä edes maidotonta. Googlettamalla löysin Pastellimaja -blogista herkullisen ohjeen, jonka tavoistani ehkä jo jopa poiketen tein ihan semmoisenaan.

Popcorn-Omar-juustokakku
 
Pohja:
200g kaurakeksejä
75g sulatettua leivontamargariinia
 
Täyte
4 dl luomu vispikermaa
n 3/4 pussia Omareita
400g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria
  2 tl liivatejauhetta
 
popcorneja
 
 Hienonna keksit ja sekoita joukkoon sulatettu margariini. Levitä irtopohjavuuan pohjalle. Tämä määrä riittää hyvin Tupperwaren vuokaan. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
 
  Laita liivatejauhe pieneen mukiin ja sekoita joukkoon 2 rkl vettä.
Laita kattilaan n. 1 dl kermaa ja Omarit. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä
Vatkaa loput kermat vaahdoksi. Pehmennä tuorejuusto toisessa kulhossa ja sekoita joukkoon tomusokeri. Yhdistä tuorejuustoseos, kermavaahto ja puolet kermatoffeesta. 
Kuumenna liivateseos mikrossa nopeasti ja sekoita ohuena nauhana täytteen joukkoon.
Kaada täyte keksipohjan päälle ja anna hyytyä yön yli.

Ennen tarjoilua laitetaan päälle popcornit. Lämmitä kermatoffeen loppu juoksevaksi ja kaada poppareiden päälle.


Lisäksi tarjolla oli vielä joulutorttuja vähän perinteisestä poikkeavassa mallissa. Joulutortturuusujen idea otettu Kinuskikissa taikoo -kirjasta.


sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Synttäritarjoiluja osa 1 - maidottomat/gluteenittomat

Keskimmäinen lapsemme täyttää tulevalla viikolla 11. Tänään juhlittiin synttäreitä sukulaisten ja kummien kanssa. Tarjottavia suunniteltiin yhdessä tyttären kanssa ja yhdessä niitä leivottiinkin. Neiti rakastaa kuppikakkujen tekemistä ja niitä sitten tehtiinkin.

Tällä kertaa päädyttiin tekemään ilman kuorrutetta, kun tarjolla oli kuitenkin muutakin. Ohjeeksi, josta lähdettiin muokkaamaan, valikoitui "Kuppikakut"-kirjasta Omenamurukuppikakut. Nämä muokattiin maidottomiksi ja gluteenittomiksi.

ohjeella saa 12 kpl.
 Omenamurukuppikakut

0,5 tl ruokasoodaa
280g omenasosetta
55 g leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
175 g kaurajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl kanelia
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää

päälle
 50 g kaurajauhoa
50 g sokeria
1/4 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
35 g leivontamargariinia

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa muna joukkoon. Sekoita joukkoon kaikki muut aineet. 

Mittaa muruseoksen aineet kulhoon ja hiero seos käsin ryynimäiseksi.

Lusikoi taikina muffinsivuokiin ja ripottele muruseos kuppikakkujen päälle. Paista 175 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.


Ihan yllärinä viime metreillä tuli Makeaa-blogin joulukalenterista vastaan piparkakkudonitsit. Lauantaina kävin ostamassa Veskan Confetista minidonitsivuokia näitä varten. Nämäkin muokkasin gluteenittomiksi ja maidottomiksi. Aivan mielettömän hyviä! Huomaamatta tulisi syötyä vaikka kuinka monta.

Taikinasta tuli yli 30 kpl minidonitseja

Piparkakkudonitsit

0,5 dl öljyä
1,5 dl Havregurt maustamatonta kaurajugurttia 
1 muna
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
3 dl Finmix jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

Pinnalle:
sulatettua leivontamargariinia
sokeria ja kanelia

Sekoita kaikki aineet keskenään. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota voidellulle donitsipellille. Paista 200 asteessa muutama minuutti. 
Voitele donitsit heti sulatetulla margariinilla ja kieritä sokerikaneliseoksessa.

Täyte 
125 g PåMackan "tuorejuustoa"
1 dl kauravispiä
1 rkl tomusokeria
50 g hienonnettuja gluteenittomia piparkakkuja

Sekoita kaikki aineet keskenään. (Tarkista maku, kauravalmisteet kaipaa mielestäni sokeria enemmän kuin maidolliset!) Laita pursotinpussiin ja pursota halkaistujen donitsien sisään.

tiistai 29. marraskuuta 2016

Aurinkokeräin dataa 9.10-12.11.2016 (toinen erä) -Solar power and second data set

english version in the end of artickle

Pitkästä aikaa taas taulukkolaskentaohjelman äärellä:) Ne jotka lukevat tätä uutena, niin edelliset aiheeseen liittyvät datat ja rakennusohjeet/kuvaus linkeissä ja lisää löytyy kun käyttää hakusanoja.

Tosiaan pakkaset tuli ja sähkökeräimen pinta täyttyi lumesta, vaikka se jyrkässä kulmassa olikin. Akku oli riittänyt silti, mutta voi olla että se loppuu kesken talven kuluessa. Sähköähän tämä aurinko keräin käytti lämpimän ilman siirtämiseen ulkoa aurinkokeräimestä sisälle ja toki nämä datan keräämisetkin vievät vähän sähköä.

Alla tosiaan kuukauden aikaväliltä lämpötiloja (kuvassa). Jokainen oranssi ylöspäin piikki edustaa päivän korkeinta lämpötilaa ja harmaa piikki keräimen korkeinta lämpötilaa. Selvästi huomaa, että kun sisälämpötila lähestyy ulkolämpötilaa, niin jäähtyminen sisällä hidastuu. Vain 30% päivistä on niin lämpimiä, että sisäilmaa ylipäätänsä lämmitetään paneelin ulkoilmalla. Noin puolessavälissä  (X-akseli:420h) on tullut lämpimämpi päivä ja yö ja lämmityspuhallin on päässyt puhaltamaan monta tuntia 40% teholla. Tästä on seurannut 2.5 celsius asteen nousu sisälämpötilassa:)


Aurinkokeräimen datat ajalta 9.10-12.11.2016
Nyt aurinkokeräimen ohjelmistoon on tehty vielä muutamia korjauksia. Pakkasasteet sekoittivat näytön lukemat ja nehän oli tietysti jäänyt testaamatta keittiön pöydällä:) Puhallin ei myöskään koskaan ihan täysin pysähtynyt näillä datoilla, mutta nyt sekin on korjattu seuraavaan versioon. Akun jännitteen ja aurinkopaneelin jännitteiden hyödyntäminen on vielä kesken, vaikka mittausarvot tulevatkin jo, koska sähköpaneelin sähköjärjestelmässä on yhteinen +-napa ja tämä aiheuttaa hieman päänvaivaa. Toki tähän ratkaisut löytyy, mutta vähän tässä vielä helpointa "tietä" mietiskellään. Aikapisteitä kuvaajassa on n. 58 000 ja tollainen 12 Mt-dataa kuukaudelta. Vähän Excel tossa yskii läppärillä, vaikka yksi maailman ihanimmista ohjelmista onkin:)

English version
So here is second set of solar power data. There is more data and pictures how to build system in these blog if you are interested just use key words to search them (aurinkokeräin). So, there is data from One month (celsius degrees/ hours/ PWM % power) in the graph. Every orange positive spike is day maximum temperature and gray spike is solar heater panel maximum temperature. Blue line is cottages inside temperature and yellow line is average outside temperature. Black line is outside to inside air fan PWM% value.

Interesting part is about 420 hours in x-axis where sudden warm day and night have warmed cottage with 2.5 Celsius degrees. So it seems that taking everything out from warm day is main advantage of the system. With smaller temperature differences fans have only used outside air only 30% of  all days.


torstai 17. marraskuuta 2016

Ristiäiskortti

Syksy on ollut aikamoisen kiireinen. Toinen puolisko on ollut viimeisestä kuukaudesta 3 viikkoa työreissuissa. Kotona ei ole hirveästi ylimääräisiä tehty. Olin kuitenkin päättänyt, että veljen tytön ristiäiskortin teen itse.

En halunnut tehdä mitään liian hempeää vauvakorttia. Päätin aika nopeasti, että käytän rohkeasti kortin pohjaksi vaaleansinistä. Löysin Silhouetteni kirjastosta valmiita perhosen kuvia, ja mielestäni ne sopivat tähän tarkoitukseen paremmin kuin hyvin. Perhosissa kolme kerrosta päällekäin.

Aiemmin syksyllä osuttiin ihan vahingossa Kodin 1:n loppuunmyyntiin. Siellä oli myynnissä laite, jolla saa laitettua noita blingblingejä todella helposti. Arvoin silloin pitkään ostanko niitä vai en. Onneksi ostin, niillä sai nyt näihin sen viimeisen silauksen. 


tiistai 15. marraskuuta 2016

Suklaakakku ja voileipäkakkupiirakka

Isoveljen tyttären ristiäisiä vietettiin sunnuntaina. Veljeni pyysi, että tekisin juhliin ruokavalioihin sopivia tarjottavia. Meidän perheen miesten lisäksi juhlissa oli pariskunta, joiden rajoitukset oli aikalailla samat - siis maidotonta, soijatonta, gluteenitonta.

Muille oli tarjolla voileipäkakkuja, joten ehdotin, että tekisin aiemmin hyväksi havaitun voileipäkakkupiirakan. Tälläkin kertaa tein kalaisen version poikani toiveesta. Ohje Kinuskikissa taikoo -kirjasta.

Kalainen voileipäkakkupiirakka
Täytekakkua mietin pitkään. Poikani esitti toiveen suklaakakusta. Siitä lähdin sitten kehittämään ajatusta. K-Ruoka -sivustolta löytyi herkulliselta näyttävä vadelmainen suklaakakku, joka kuitenkin vaati pientä kikkailua ruokavalioiden kanssa. Pohja meni suoraan sellaisenaan, vehnäjauhot vaihdoin samassa suhteessa Semperin Finmixiin. Onnistui hyvin.
Maidoton suklaakakku















Täytteinä kahta eri täytettä; suklaisen ja vadelmaisen.

Vadelmatäyte:
200g pakastevadelmia
3/4 dl sokeria
3 dl Planti Creamy Dessert

Vadelmia kiehutetaan pari minuuttia, sekoitetaan sokeri joukkoon ja jäähdytetään. Creamy Dessert vaahdotetaan ja sekoitetaan vadelmat joukkoon.

Suklaatäyte:
100 g Panda tumma suklaa
2 dl Planti Creamy Dessert
100 g Oatly PåMackan

Vaahdotetaan Creamy Dessert ja sekoitetaan PåMackan joukkoon. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja sekoita vaahtoon.


Kakun päälle tein vielä marsipaaniruusut. Tällä kertaa värjättiin Iidan kanssa marsipaani ihan itse geeliväreillä.

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Dataa auringosta :)

Nyt on jännät hetket:) tai ainakin jos on yhtään insinöörin vikaa;) Ensimmäiset datat aurinkokeräimestä on saatu graafiin. 7 MB verran oli tullut (18 päivää) ja tässä nyt sitten esittelen osan. Kaikkee en samaan tauluun viittinyt "lyödä", koska rupee näyttämään liikaa nykytaiteelta, hoh hoh (oikeesti kyllä hienoa taidetta osataan nykyäänkin tehdä). Tosiaan tossa ilmastoinnin ohjauksessa, josta on kerrottu aikasemmin on 2GB muistikortti, joka tallentaa lähes kaiken:) Tuo ilmastoinnin ohjaus on vielä kehitteillä ja data on tärkeää sen hienosäädön kannalta. Tyypillistähän on, että on hienot laitteet ja systeemit, mutta kukaan ei ikinä pysähdy miettimään mitä tulokset tarkoittaa. Mutta tämän kerran ainakin on nyt sitten mietitty ja alla tarinaa lisää...

Ekat lämpötila/puhallinnopeus datat aurinkokeräimeltä 18 päivältä

Laitoin aika isona tuon kuvan näkyviin, että siitä saa selvää. Rakentelin sitä ainakin tunnin Excelillä ja kyllä täytyy sanoo, että itku pääsi kun uuteen Exceliin koskin.

No mutta itse asiaan ja pyhimpään...tuloksiin. Eli kantikas musta viiva on puhallinteho prosentteina ja loput viivat lämpötiloja. Vasemmalla lämpötila-akseli ja oikealla puhallustehoakseli (PWM=pulssinleveysmodulaatio). Oranssin ja harmaan käyrän heilunta johtuu yön/päivän vaihtumisesta. Siis vaaka-akselilla tunteja.  Eli ensin sininen mökin sisälämpötilakäyrä on lähtenyt laskemaan, kun mökiltä on poistuttu (sauna ja takka jätetty käyttämättä). Ulkolämpötilan heilahtelut näkyy oranssilla, mutta mikä myös tärkeää, niin keltaisella näkyy ulkolämpötilan liukuva keskiarvo. Itse ajattelin, että tämän keskiarvon lähelle mökin sisälämpötilan pitäisi muuttua (sininen käyrä), jos lämmitin ei olisi käytössä. Harmaalla näkyy paneelin lämpötila ja jos sitä vertaa oranssiin ulkolämpötilaan, niin yöt on hyvin samanlaisia, mutta päivällä auringossa tuo paneelin lämpötila on tietysti paljon korkeampi.

Mökin sijainti on sellainen, että näin syksyllä puut rupeavat nopeasti varjostamaan aurinkoa ja tuo paras tuotto on parhaillaan 3h luokkaa. Oranssia ulkokeskiarvoa ja sisälämpötilaa verrattaessa voi huomata, että pikkuhiljaa on tuollainen 2-3 C asteen ero päässyt syntymään :) (Kuvaajan oikea laita)(vasemmassa laidassa lämpötila-asteikko). Tämä siis  aikaisemmin blogissa kuvatulla laitteistolla (n. 2m2 musta pelti aurinkokeräin).

Keskellä kuvaajaa on ulkolämpötilan keskiarvo noussut ja toki noista vaihteluistakin näkee, että on lukemat heilunut korkeammalla. Mutta suurin muutos on tapahtunut yön ulkolämpötiloissa, jolloin paneeli ei ole voinut tarjota sisäilmaa lämpimämpää ilmaa. Tästä johtuen, ulkolämpötilan keskiarvo on päässyt nousemaan lähelle sisälämpötilaa.

No itse pihvihän tässä kaiketi on, että mitäs koodataan jatkossa puhallintehoon. Onko nykyiset arvot hyvät vai ei? Toki mökki saisi lämmetä enemmän, jos mahdollista. Paneeli on ainakin pysynyt kuumana, monessa kohtaa, vaikka puhallin on imenyt sinne lisää kylmää ilmaa (musta kanttiviiva rupeaa "pätkimään" enemmän, jos paneeli jäähtyy likaa auringon paistaessa). No onhan tämä vähän arvailua vielä tämän ekan data paketin kanssa, mutta kun jonkun muutoksen tekee, niin näkee mihin suuntaan se vaikuttaa:) Luulen, että tiputan 40->30 % PWM:n kun paneelin lämpötila ylittää sisälämpötilan ja seuraava taso on 60%->50% PWM. Ratkasu ei välttämättä ole oikea, mutta se poistaa sahalaitaa käyristä, joka tekee niistä kauniimpia;) Toki tällä saadaan paneelin lämpötila korkeammaksi ja nähdään, miten se vaikutti mökin lämpötilaan.

Mutta nopea ajatus vielä kokonaisuudesta. Jos 2m2 pellinpalalla, nostaa näin syksyllä mökin lämpötilaa 2-3 C ylöspäin, niin sivutuotteena myös mökin ilma kuivuu sekä se tuulettuu. 2-3 C lämpötilan nosto toki houkuttelee isomman paneelin ääreen, mutta tätä pohdintaa varten varmasti kannattaa talvi dataa loggailla:)

keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Kasvihuone valmiiksi ennen talvea...toivottavasti

Tässähän rupeaa tulemaan kiire ennen talvea...huoh. Pieni raksailu on niin mukavaa, mutta niin kuin kaikessa, kiire on aina pahasta.

Pitkään arvoin kasvihuoneen eteläpäädyn kohtaloa. Leikkauttaako lasia sinne vai laitella pleksin paloja...no lopulta päädyin puuhun (toki tästä materiaalista valo ei kovin hyvin mene läpi). Tämä ratkaisu on toki myöhemmin muutettavissa, mutta nyt se tuli kauneuden takia. No oli mulla tähän ylinmääräistä paneeliakin, joka saattoi vaikuttaa päätökseen...hieman. No tein tuohon päätyyn pohjan vaneerista ja päälle tulee sitten se paneeli. Tällä saan jäykistettyä runkoa ja lisäksi kosteudelta suojattua tulevan ulkoverhous paneelin.

Pohjoispäätykolmioon puuverhous. Kuvassa tuuletusluukun reikä vielä.


Ikkunalaudankin sain tehtyä. Rappauksen ja alajuoksun raja piti jotenkin siistiä ja päätin sen peittää tonne ikkunalaudan alle. Toki toi ikkunalauta toi sellaista pientä särmää myös ulkonäköön:)

Ikkunalauta asennettuna

Pohjoispäätyyn tulee puuseinä, mutta parille pikkuikkunalle jätin paikan, jotta kasvihuoneesta näkee paremmin pihalle. Nyt sain ikkunat paikalleen ja siis nyt siis kaikki ikkunat asennettu. Kyllä tässä ehkä talvesta selvitään :)

Pohjoispäädyn pikkuikkunat laitettu paikalleen
Ovi pitäisi vielä keksiä. Mitä katselin netistä, niin moni todella kaunis kasvihuone on pilattu aivan hirveällä ovella. Tämä varmaankin monesti kustannus syistä. Täytyy rauhassa miettiä tota ovea, mutta meinasin hinnassa kyllä vähän pihistellä...minäkin:) Jos ootte jossain bongannu kauniita ovia, niin laittakaa kommentteihin linkkiä, kiitti!

maanantai 26. syyskuuta 2016

Aurinkoa odotellessa... - Waiting for sunny days

Noniin...taas on saatu aurinkokeräintä eteenpäin:) Eli laite on siirretty kytkentälevyltä pois ja tinailtu kasaan. No tietysti tuli taas vähän kiirettä ja laite kasattiin sillä mitä autotallista löyty. No toimimaan saatiin, mikä tärkeintä:) Vähän jännitesuodatusta tuli lisää alkuperäiseen kytkentään. Kytkentäkin tuli käsin sutattua paperille ja yritän sen jossain vaiheessa skannailla tänne.

Now prototype is soldered on PCB :) It was little bit too hurry schedule and components were collected from carage :) Couple extra voltage filters were added compared to original plan. I also made hand copy from schematiks and try add it later on this page.


Datan keräys prototyyppi - Prototype to collect data

Datan keräys prototyyppi lähempää - Close ppicture from Prototype

Kaveri vei samantien laitteen mökille ja kytki käyttöön. Nyt laite ohjailee lämpöjä ja loggaa dataa lisäsäätöjä varten. Yleensä juuri tuo datan jälkikäsittely jää hoitamatta, mutta toivotaan ettei nyt pääse käymään niin :) Mökin Aurinkokeräimen 12V oli lähempänä auton "12V" ratkaisua ja tästä syystä lopulliset ohjelmoidut puhallinnopeudet ovat liian suuret. Viilennys puhallin jätettiin tästä syystä kytkemättä, mutta ohjaus signaalit jne. kyllä jäävät talteen.

My friend took solar system right away to his cottage. Now it's there logging data and same time controling temperature of cottage. Cottage powersource voltage was over 12V and my solar system fan speeds was programmed thats why too high. Cooling air input fan have to leave out from operation because of that. But anaway system is logging data and later system can be optimize.

Aurinkopaneelin ohjaus mökillä - Solar system on the cottage

S=sisälämpötila, /=tavoitelämpötila, U=ulkolämpötila, L=Aurinkokeräimen lämpötila, P=sähköpaneelin "jännite" ja A=akun "jännite". S=inside temperature, /=optimal temperature, U=outside tempereature, L=Solar panel temperature.

torstai 15. syyskuuta 2016

Pensasmustikkaa

Keväällä tehtiin pyöräkatos pihaan. Ollaan oltu todella tyytyväisiä siihen. Se rajaa pihaa oikein mukavasti ja ei ole vielä sellaista sadetta ollut, jonka jälkeen olisi pyörät olleet märkiä. Kypärätkin on säilyneet kuivana siellä. Pihan puolelle haluttiin tehdä pieni penkki istutuksille. Meille oli suunniteltu pensasmustikoille paikka yläpihalle metsän rajaan. Koskaan niitä ei ole sinne istutettu, kun laitettiin siihen hiekkalaatikko ja keinu. Tämä pyöräkatoksen tausta tuntui hyvältä paikalta istuttaa pensasmustikkaa.


kuva otettu toukokuussa

Katoksen valmistumisen jälkeen hankittiin materiaalit ja aika nopeaahan tämän penkki sitten valmistuikin. Penkkiin istutettiin 4 pensasmustikan tainta; North Blue, Alvar, Pink Lemonade ja Aino. Sen lisäksi juurelle istutettiin katteeksi rönsytiarellaa ja rönsyleimua.

tältä näytti tänään
Serkku sanoi joskus, että pensasmustikasta saa odotella satoa aika kauan. Yllätys oli aikamoinen, kun tämä oikean puoleinen pensas (North Blue) teki jo kymmenkunta mustikkaa - olivat todella hyviä! Ja aika paljonhan nuo ovat kaikki kasvaneet tämän kesän aikana. Toivon mukaan pysyvät hengissä talven yli.

keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Aurinkokeräimen rakentamisesta

Aikaisemmin kirjoittelin aurinkokeräimen ohjauksesta. Lupailin kysellä itse keräimen tekoon kuvia kaverilta, jolle ohjausta tein. Nyt tässä osa kuvista ja yritän samalla vähän aukaista mistä kyse. Mutta siis itse en tätä paneelia tehnyt, joten ihan kaikkeen ei vastausta ole:)

Eli käytännössä ilmanlämmityspaneeleita voi tehdä vanhoista tölkeistä, peltikatteesta tai jostain muusta mustasta metallisesta pinnasta. Ja jos pinta ei oo musta, niin voihan sen maalata. Kuvassa alla filmivaneerista rakennettu runko, jossa jo liimaa levitettynä. Yläkulmassa näkyy ilmansiirtoon tarkotettu puhallin. Puhallin on perus PC-tuuletin.
Paneelin runko
Vaneerin päälle laitetaan eristettä, ettei lämpö karkaa paneelin seinämien kautta. Kuvassa uretaanilevyä. Puhallin näkyy nyt paremmin kuvassa.

Uretaanilevy
Seuraavassa kuvassa on liimattu uretaanin päälle peltikatelevy. Valmiiksi tumman värinen, niin säästyy maalaamiselta. Jossain TM:ssä tai vastaavassa oli joskus jopa testi eri Tee Itse ratkaisuista ja perus peltilevy pärjäsi hyvin:)

Peltilevy

Puhallinta varten reikä täytyy tehdä kaikkien kerrosten läpi, jotta lämmin ilma pellin päältä saadaan keräimen toiselle puolelle.

Puhallin peltilevyn takana
Lopuksi peltilevyn päälle laitetaan valokate, lasilevy jne. Joku jonka läpi valo menee hyvin. Valo lämmittää peltilevyn ja ilma lämpenee pellin ja valokatteen välissä. Tämä ilma sitten puhalletaan tuulettimella sisälle:) Helppoahan se on mutta kyllä tossa askartelussa aina tovi menee...

Sitten puhallettava ilma ohjataan mökkiin. No tässä ohjaussysteemissä oli puhallin kylämälle ja lämpimälle ilmalle ja toki hirsimökinseinään ei montaa reikää mielellään tee, niin siksi seuraavassa kuvassa tollanen "Y"-haara ilman ohjaukselle.

"Y"-haara kylmälle ja lämpimälle ilmalle.
 Kun lämpöpaneeli on kasassa ja seinälle ripustettu, niin puhallin ja ohjaus tarvitsee vielä sähköt. No siihenhän voi käyttää ihan töpseliä, mutta aina sitä ei ole tarjolla. Kaveri ratkasi ongelman aurinkopaneelilla. Alla kuvassa lämpöpaneeli seinällä ja aurinkopaneeli katolla.

Lämpö ja aurinkopaneeli
 Paneelit kannattaa laittaa etelää kohti, mutta toki puut jne voi vaikuttaa tilanteeseen. Toinen asia mitä kannattaa miettiä on lumi...Aurinkokeräin kuvassa katon alla ja sähköpaneelin pinnalta lumi tippuu maahan.

 Sisäpuolelle mökkiä sitten joku siisti "kansi" ja toki pieni suodatin ei varmasti ole pahasta.

Ilman tuloaukko
 Sitten tarvisi vielä ohjaus kytkeä ja dataa loggaamaan:)



maanantai 12. syyskuuta 2016

Gluteeniton, maidoton ja soijaton leivonta

Unohdan varmastikin aika usein blogikirjoituksiin laittaa mihin kaikkiin ruokavalioihin meidän leivonnaiset sopii. Meillä on tehty jo pitkään kaikki maidottomana ja talvesta lähtien suurin osa on leivottu gluteenittomana ja soijattomana. En edes muista, milloin olen viimeksi ostanut vehnäjauhopussin.

Eniten meillä kuluu Myllärin kaurajauhoa. Siitä tehdään aikalailla aina piirakkapohjat ja muffinssit. Toisinaan korvaan osan jauhoista Fin Mixillä, mutta tosi harvoin käytän pelkästään sitä. Poikkeuksena esimerkiksi viimeksi tehdyt prinsessaleivokset, joiden arvelin olevan vieläkin hajoavampaa, jos siihen olisi käytetty myös kauraa. Lisäksi toki arvostan kotimaisuutta ja mun mielestä tää on hinnaltaankin ihan kohtuullinen. Semperilläkin on hyviä tuotteita. Fin Mixiä meillä on aina kaapissa. Grov Mix on hyvä vaikkapa suolaisen piirakan pohjaan.

Meidän käyttämät gluteenittomat jauhot
Mä en koe gluteenittomuutta millään lailla ongelmana, lähes kaikki on korvattavissa gluteenittomilla tuotteilla. Jos saisin valita minkä ruoka-aineongelman poistaisin meidän perheen miesväeltä, niin se olisi ehdottomasti maito. Eniten kaipaan sitä, että voisi käyttää juustoa ruuanlaitossa; vaikkapa lasagnea olisi ihan kiva tehdä joskus. Makaronilaatikon olen joskus jaksanut tehdä kolmena eri versiona; yhden gluteenittomana ja maidottomana, yhden pelkästään maidottomana ja kolmanteen sitten olen laittanut juustoraastetta. Tämän jälkeen joutuu vain olemaan järjettömän tarkka, ettei mies nappaa evääksi vääriä jämiä...

Maidottomuus on ongelma myös gluteenittomien jauhojen ja muiden tuotteiden kohdalla. Aikamonet jauhot pitää jättää kauppaan siksi, että niissä on maitoa tai soijaa.

Meillä käytettiin aiemmin soijamaitoa, mutta koskapa se on tuolta pojalta kielletty, on mieskin lopettanut sen käytön oikeastaan kokonaan. Maito korvataan meillä kaurajuomalla. Hyväksi havaittuja on ollut esimerkiksi Rainbown kaurajuoma, mutta viime aikoina meillä on ollut käytössä Oatlyn luomu kaurajuoma. Poika on löytänyt kaakaon korvaajaksi Nallen suklaakaurajuoman. On kuulemma huomattavasti paljon parempaa kuin Oatlyn vastaava. Poika tekee ite mielellään pirtelöä sekoittamalla suklaakaurajuoman joukkoon sauvasekoittimella banaania.

Meillä eniten käytetyt maidon korvikkeet
Kermat on myöskin oma lukunsa. Ruuan laittoon ja suolaisen piirakan päälle on Plantin kauraruoka"kermat" ihan loistavia. Erityisesti tuo yrttiversio on ollut käytössä. Toisinaan meillä on myös käytetty Oatlyn ruokakermaa. Plantia suositaan kuitenkin kotimaisuuden vuoksi.

Makeaan leivontaan onkin mielenkiintoisemmat kermavalinnat. Alla olevassa kuvassa on rytistetty tölkki, josta osa meni edellisellä kerralla leivonnassa. Sisältö on enemmän kuin mielenkiintoista - etenkin kun purkissa lukee "ravistettava". Kertaakaan en ole tuotetta nähnyt juoksevana, vaan se on vähän tahnamaista, kun tuolta purkista puristaa ulos. Vispautuu kyllä ihan kivasti ja viimeksi käytin niihin prinsessaleivosten kreemiin lämmitettynäkin. Tietoa ei ole "saako" tuotetta lämmittää, mutta mielestäni se ei miksikään mennyt, vaan toimi oikein hyvin. Kermakakkuja meillä ei juurikaan syödä, joten mulla ei ole kokemusta miten toimii vaikkapa pursotuksissa.


Tuorejuustoista olen kirjoittanut aiemminkin. Ainoa tuote, jota ollaan käytetty on Oatlyn påMackan. Mulla ei ole tietoa, onko olemassa edes jonkun muun valmistajan vastaavaa tuotetta (en ainakaan meidän kaupungin ruokakaupoissa ole nähnyt). Tämä "tuorejuusto" on maustamatonta, mutta itsessään mielestäni aikamielenkiintoisen makuista - ja erityisesti väristä. Ihan toimivaa kuitenkin kaikinpuolin ja saa kyllä tomusokeriin sekoitettuna tehtyä hyvään kuorrutteen porkkanakakullekin.

Kuten aiemmin kirjoitinkin juustot on se suurin ongelma. Juustonkorvikkeita kyllä on, soijallisia ainakin. Ne vain on ihan järkyttävän makuisia meidän perheen raadin mielestä. Mielummin ollaan ilman ja herkutellaan tyttöjen kesken sitten joskus. Pitsaa nää miehet syö ilman juustoja, tomaattia vaan enemmän (murskaa keiteltynä).

Nämä perustuvat ihan puhtaasti meidän perheen kokemuksiin, eikä tätä kirjoitusta ole tehty yhteistyössä minkään tahon kanssa.

lauantai 10. syyskuuta 2016

Viime päivien leivontatuotoksia (gluteenitonta ja maidotonta)

Tälle viikolle osui sekä kuopuksen 5-vuotissynttärit että emännöin Me&I-kutsut. Molemmat tarkoittaa mulle sitä, että joudun pääsen leipomaan. Toissa viikolla, jossain käsittämättömässä mielentilassa, päätin, että voin ostaa jotain valmistakin kumpaankin. Jep, ostin tasan yksiä keksejä.

Voileipäkakkupiirakka
 Ensin keskiviikkona oli ne vaatekutsut. Iltakahvitukseen on mun mielestä aina mukava laittaa tarjolle jotain suolaista ja vähän makeaa. Mä oon ihan rakastunut siihen Kinuskikissan uuteen kirjaan "Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon" -kirjaan. Mulla on ollut kirjastosta lainassa se kesäkuusta lähtien. Aika pitkään saa uusittua lainaa, mutta aika pian tulee sen palauttamisen aika. Pitänee hankkia tuo itselle, kun siitä on tehty todella paljon. Arvosta ohjeita, jotka on helppo muokata meille sopivaan muotoon eli gluteenittomaksi, maidottomaksi ja jopa soijattomaksi.

Suolaiseksi valikoitui kirjasta voileipäkakkupiirakka. Pohjaan käytin Semperin Grovmixiä ja majoneesin joukkoon sekoitin Oatlyn påMackan "tuorejuustoa", johon sekoitin joukkoon yrttimausteseosta. Piirakasta tuli herkullista jopa 12 veen mielestä, on kysellyt jo useamman kerran milloin tehdään sitä uudelleen.

Makeaksi piirakaksi tein Pumpernikkelipiirakan samaisesta kirjasta. Pohjaan käytin Semperin Finmixiä. Tästäkin tykättiin todella paljon.

Pumpernikkelipiirakka
 Tänään lauantaina juhlittiin kuopuksemme synttärijuhlia. Aina ei mene munkaan leipomukset putkeen ja sellainen päivä oli sitten eilen. Ensin ei leivokset irronneet muoteista ja seuraavaksi porkkanakakku hajosi käteen. Alla hyvin kaunis tuotos neidin synttärikakusta - onneksi se oli edes hyvän makuista.

Mielikuvituksella tästä voi löytää Hello Kittyn mallisen porkkanakakun

Niin ne leivokset. Piti tehdä taas siitä samaisesta Kinuskikissan kirjasta. Prinsessaleivokset näyttivät hyvältä ja oli helposti muunneltavissa meidän tarpeisiin. Pohjat eivät sitten irronneetkaan noista leivosmuoteista, joten jäivät sitten tarjoiluunkin... Uskokoon ken tahtoo, mutta tuohon päälliseen on käytetty tomusokerikuorrutteen värjäämiseen VIHREÄÄ elintarvikeväriä. Onneksi niistä tuli sentään tuollaisia Frozen värisiä.

Prinsessaleivokset

Keskimmäinen on innostunut kuppikakkujen leipomisesta. Hän sai pikkusiskolta luvan tehdä kuppikakkuja juhliin, kunhan niissä ei ole kesäkurpitsaa tai suklaata. Nämä täyttivät neidin tiukat vaatimukset ja olivat kaikin puolin onnistuneet. Ihanaa, kun tuo 10 vee pystyy jo leipomaan itsekseen (tällä kertaa minä hoidin tuon pursottamisen, kun alkoi aikarajat tulla vastaan).

Kuppikakkuja

torstai 1. syyskuuta 2016

Tökkiikö netti. No tässä yksivaihtoehto..

Meidän talolle on ollut vähän hankala (=kallista) saada kaapelia tai kuitua ja niinpä ollaan pitkään menty erilaisilla nettitikuilla ja 3/4G modeemeilla. On kokeiltu vaikka ja mitä...no tässä nyt sitten taas tarinaa yhdensortin kokeilusta. Lopputulos on yllättänyt positiivisesti.

3/4G LTE modeemi ulkoisella antennilla

Ostettiin ASUS merkkinen LTE modeemi, johon saa SIM-kortin. Verkkokaupassa oli tarjous mihin kuului myös ulkoinen antenni ja valittavissa oli 5/15 metrin johdoilla olevat versiot. Itse päädyttiin varmuuden vuoksi lyhyempään, koska tällöin signaalin voimakkuus jää suuremmaksi. Lisäksi laitteeseen saa kahden Teran ulkoisen muistin kiinni, jonka avulla voi näppärästi siirrelle dataa koneelta toiselle tai kännykästä koneelle jne. Laitteessa on myös neljä Ethernet-johto lähtöä (aika parus setti), jotka voi kykeä sähkökaapissa oleviin huoneiden verkkopistokkeisiin. Tällöin talon sisällä ei ole pakko käyttää WLAN-yhteyttä. No laitteessa on myös hyvin tehokas WLAN-antenni, joka kyllä on osoittautunut myös hyvin toimivaksi.

No en tiedä ymmärsikö tosta enään kukaan muu kuin insinööri, mutta arkikielellä seuraavaa. Enää ei netti pätki. Kaikki koneet talossa näkevät saman USB-tikun, vaikka se ei ole koneessa kiinni. WLAN kuuluu kauimmassakin huoneessa. Huoneissa olevat verkkojohtorasiat toimivat nyt :)

No ei tämä toki ole niin helppoa vaikka lelut sai kaupasta aika helposti ostettua. Aloitetaan vaikka ulkoisesta antennista. Ensin piti kiivetä tikkailla talon katolle, koska halusin antennin tarpeeksi korkealle kuuluvuuden takia. Antennin kiinnitys ja johtojen läpivienti ullakolle. Läpivientien tukkiminen vedeltä silikonilla. Katon villojen päällä antennikaapeleiden vientiä ja villakasan kaivaminen höyrynsulkuun asti. Varovainen läpivienti putkituksella ja liimaaminen , jotta läpivienti ei repeä (ei kiitos vesihöyryä villoihin). Laitoin modeemi-laitteen lähes keskelle taloa, jotta WLAN-kuuluu parhaiten joka puolelle, mutta tämä tuo myös oman tuskansa antennikaapelien parasta reittiä etsiessä:)

Ulkoantennin suuntaamiseen käytettiin CellMapper Android ohjelmaa. Tämä oli näppärä, ilmainen ja toimiva ohjelma, jolla löysi mihin asemaan juuri sinun liittymäsi on yhteydessä. Ohjelma näyttää kartalla oman ja kännykkämaston sijainnin. Täydellistä!

No koska halusin samalla myös talon verkkopistokkeet käyttöön, niin minun piti saada keskeltä taloa verkkojohto sähkökaappiin. Koska verkkokaapeli aina myydään rullalla, niin se myös meni jokaisessa seinän raossa aina rullalle ja liikkuu aina muualle kuin piti. Lopulta vedin ensin pienen langan oikeaan paikkaan ja tällä pikkulangalla sitten verkkojohdon oikeaan paikkaan.

No sitten piti vielä löytää hyvä töpseli laitteelle. Pari poranreikää ja modeemin sai sähkötkin:)

Lopuksi oli vielä kovalevyn kiinnitys laitteeseen. No se kiinnitys oli helppoa, normi USB-ulkoinen kovalevy. Mutta sen käyttöönotto....paketissa luki että EASY....mitä lie tämä tarkoittaa! Formatoin kovalevyn neljään kertaan, googlettelin muiden käyttäjien ongelmia, testailin kaikkea maan ja kuun väliltä ja lopulta se vaan toimi, enkä ees tajunnu et mikä oli se viimeinen oikea teko (ehkä se oli modeemin asetukissa oleva tarkasta kovalevy -nappi, koska ilmeisesti ilman tarkastamista kovalevy ei voi toimia...tai sitten se oli jokin muu juttu). Sellasta se tuppaa tosin aina olemaan ATK juttujen kanssa:) Älä rupea mihinkään jollei ole koko päivää aikaa, hermot siinä muuten menee.

No tossa laitteessa on vielä vaikka mitä hienouksia jäljellä, mutta mehut nyt vaan loppu ja loput hienoudet ihmetellään toisella kerralla.

Kiva oli huomata tossa päivän aikana, että usein jälkipolvi ei aina innostu noista rakennushommista, mutta nyt oli koko päivän reipas kaveri kainalossa. Ja noiden johtojen vetojen kanssa todella hyötyy huomattavasti kun on kaveri mukana. Ja toki meni laite heti kovaan käyttöön.

Eli ehkä tiivistettynä voisin sanoa, että jos sinulla on pätkivä netti, mutta toimii hyvällä kelillä normi modeemin ollessa juuri talon parhaassa kulmassa juuri oikeassa kulmassa, niin tämä laite laittaa tolpat tappiin!! Ja toki tuosta tehokkaasta WLAN kyvystäkin on hyötyä, jos ei jaksa verkkojohtoja talossa vedellä. Aikaa kannattaa varata, jotta ulkoiselle antennille saa johdot vedettyä asianmukaisesti. Toi itsellä ollut 5 metriä antennijohtoa oli lopulta aika lyhyt pätkä.

tiistai 30. elokuuta 2016

Silhouette Design Studio

Ajattelin kertoa vähän tosta Silhouette Design Studion käytöstä. En ole hirmuisesti ohjelmaa käyttänyt, mutta periaatteessa siinä on jonkun verran Photoshopin kaltaisia toimintoja. Ja nyt sitten tarinaa.
--Now I tell a little bit about how to use Silhuette Design Studio.  I have not used program a lot but it has similarities with Photoshop...

Otin lentokoneen kuvan ja halusin siitä tehdä lasietsauksen. Alla näkyy miten Silhouette Design Studio löytää reunat kuvasta. Tämä oli noin kymmenes yritys ja paras lopputulos mitä automaatti toiminnolla sain. Jos tästä haluaa jatkaa, niin ehdottomasti alueiden valinta ja tuhoaminen on nopeinta verrattuna ohjelman pyyhekumi-toimintoon.
--I wanted to etch airplane picture. There is Silhouette Design Studio automatic edge finder results below in picture. It was about 10th attemp and best result that I got. If that is enough good then selecting extra areas and deleting those is much faster than use of rubber tool.

Design studio: Automaattinen reunojen merkkaus kuvasta / Automatic picture edge finder

 Itse en tykännyt ylemmästä lopputuloksesta ja niinpä piirsin leikkauskuvion kuvan päälle ohjelman perus piirrustus työkaluilla. Tämä toki vei aikaa, mutta varmasti se kaikki tuli säästettyä myöhempiä työvaiheita silmällä pitäen. Jos tarvitsette Silhouette projektia, niin laittakaa kommenttia, niin lisäilen hävittäjän kuvan sivulle.
--I did not like the automatic edge finder results so I draw the edges with Basic tools in Silhouette Studio without auto edge finder. This take of course more time but I belive that I save that all later on other steps. If you need this airplane Silhouette Project please tell in comments so I try then add that in this page.

Edges of picture with Basic Silhuette Studio tools.
 Ehkä kaikki Silhouetten käyttäjät tietävät miten homma menee, mutta avaan tässä vähän muille mistä on kyse. Ensin laitetaan kontaktimuovin kaltaista kalvoa koneeseen. Kone leikkaa ylläolevan kuvion kalvolle. Kalvosta poistetaan ylimääräiset osat eli kohdat joista halutaan lasihapon syövyttävän. Tämän jälkeen kalvon päälle laitetaan siirtokalvo, jotta esim "o"-kirjaimesta ei tipu keskiosa pois. Kalvon voi leikellä pienemmäksi ennen lasinpintaa kiinnittämistä, tämä yleensä helpottaa pyöreälle pinnalle liittämistä. Sitten laitetaan varovasti happo lasin päälle, jolloin kuvio syöpyy lasiin. No toki tossa on paljon pientä hyvä tietää juttua, jotka oppii tekemällä...
--Maybe all Silhouette users knows how etching works but I try to little bit tell to others how this system works. First you but template vinyl in silhuette printer. Silhouette Printer cuts upper picture on vinyl. Exra parts from vinyl are then removed that etched picture have holes in right places. Then transfer tape is used to move vinyl over glass. Transfer tape keeps example middle of "o" in right place. You can cut vinyl smaller before you but it over glass. This usually helps if glass is round shaped.  Then you put glass etching acid over vinyl with holes and area that have holes is then etched. Then there is of course lots of small things that you learn by doing :)


Kalvo tulostimessa--Vinyl in Silhouette printer

Kuva leikattuna ja ylinmääräiset osat poistettuna-- Cutted picture and extra parts are removed

Kalvo lasin päällä--vinyl over glass

Happo kuvion päällä n.15 minuuttia--Acid over glass about 15 minutes

Kun lasi on pesty ja kalvo poistettu--When glass is washed and vinyl removed