Meidän talolle on ollut vähän hankala (=kallista) saada kaapelia tai kuitua ja niinpä ollaan pitkään menty erilaisilla nettitikuilla ja 3/4G modeemeilla. On kokeiltu vaikka ja mitä...no tässä nyt sitten taas tarinaa yhdensortin kokeilusta. Lopputulos on yllättänyt positiivisesti.
|
3/4G LTE modeemi ulkoisella antennilla
|
Ostettiin ASUS merkkinen LTE modeemi, johon saa SIM-kortin. Verkkokaupassa oli tarjous mihin kuului myös ulkoinen antenni ja valittavissa oli 5/15 metrin johdoilla olevat versiot. Itse päädyttiin varmuuden vuoksi lyhyempään, koska tällöin signaalin voimakkuus jää suuremmaksi. Lisäksi laitteeseen saa kahden Teran ulkoisen muistin kiinni, jonka avulla voi näppärästi siirrelle dataa koneelta toiselle tai kännykästä koneelle jne. Laitteessa on myös neljä Ethernet-johto lähtöä (aika parus setti), jotka voi kykeä sähkökaapissa oleviin huoneiden verkkopistokkeisiin. Tällöin talon sisällä ei ole pakko käyttää WLAN-yhteyttä. No laitteessa on myös hyvin tehokas WLAN-antenni, joka kyllä on osoittautunut myös hyvin toimivaksi.
No en tiedä ymmärsikö tosta enään kukaan muu kuin insinööri, mutta arkikielellä seuraavaa. Enää ei netti pätki. Kaikki koneet talossa näkevät saman USB-tikun, vaikka se ei ole koneessa kiinni. WLAN kuuluu kauimmassakin huoneessa. Huoneissa olevat verkkojohtorasiat toimivat nyt :)
No ei tämä toki ole niin helppoa vaikka lelut sai kaupasta aika helposti ostettua. Aloitetaan vaikka ulkoisesta antennista. Ensin piti kiivetä tikkailla talon katolle, koska halusin antennin tarpeeksi korkealle kuuluvuuden takia. Antennin kiinnitys ja johtojen läpivienti ullakolle. Läpivientien tukkiminen vedeltä silikonilla. Katon villojen päällä antennikaapeleiden vientiä ja villakasan kaivaminen höyrynsulkuun asti. Varovainen läpivienti putkituksella ja liimaaminen , jotta läpivienti ei repeä (ei kiitos vesihöyryä villoihin). Laitoin modeemi-laitteen lähes keskelle taloa, jotta WLAN-kuuluu parhaiten joka puolelle, mutta tämä tuo myös oman tuskansa antennikaapelien parasta reittiä etsiessä:)
Ulkoantennin suuntaamiseen käytettiin CellMapper Android ohjelmaa. Tämä oli näppärä, ilmainen ja toimiva ohjelma, jolla löysi mihin asemaan juuri sinun liittymäsi on yhteydessä. Ohjelma näyttää kartalla oman ja kännykkämaston sijainnin. Täydellistä!
No koska halusin samalla myös talon verkkopistokkeet käyttöön, niin minun piti saada keskeltä taloa verkkojohto sähkökaappiin. Koska verkkokaapeli aina myydään rullalla, niin se myös meni jokaisessa seinän raossa aina rullalle ja liikkuu aina muualle kuin piti. Lopulta vedin ensin pienen langan oikeaan paikkaan ja tällä pikkulangalla sitten verkkojohdon oikeaan paikkaan.
No sitten piti vielä löytää hyvä töpseli laitteelle. Pari poranreikää ja modeemin sai sähkötkin:)
Lopuksi oli vielä kovalevyn kiinnitys laitteeseen. No se kiinnitys oli helppoa, normi USB-ulkoinen kovalevy. Mutta sen käyttöönotto....paketissa luki että EASY....mitä lie tämä tarkoittaa! Formatoin kovalevyn neljään kertaan, googlettelin muiden käyttäjien ongelmia, testailin kaikkea maan ja kuun väliltä ja lopulta se vaan toimi, enkä ees tajunnu et mikä oli se viimeinen oikea teko (ehkä se oli modeemin asetukissa oleva tarkasta kovalevy -nappi, koska ilmeisesti ilman tarkastamista kovalevy ei voi toimia...tai sitten se oli jokin muu juttu). Sellasta se tuppaa tosin aina olemaan ATK juttujen kanssa:) Älä rupea mihinkään jollei ole koko päivää aikaa, hermot siinä muuten menee.
No tossa laitteessa on vielä vaikka mitä hienouksia jäljellä, mutta mehut nyt vaan loppu ja loput hienoudet ihmetellään toisella kerralla.
Kiva oli huomata tossa päivän aikana, että usein jälkipolvi ei aina innostu noista rakennushommista, mutta nyt oli koko päivän reipas kaveri kainalossa. Ja noiden johtojen vetojen kanssa todella hyötyy huomattavasti kun on kaveri mukana. Ja toki meni laite heti kovaan käyttöön.
Eli ehkä tiivistettynä voisin sanoa, että jos sinulla on pätkivä netti, mutta toimii hyvällä kelillä normi modeemin ollessa juuri talon parhaassa kulmassa juuri oikeassa kulmassa, niin tämä laite laittaa tolpat tappiin!! Ja toki tuosta tehokkaasta WLAN kyvystäkin on hyötyä, jos ei jaksa verkkojohtoja talossa vedellä. Aikaa kannattaa varata, jotta ulkoiselle antennille saa johdot vedettyä asianmukaisesti. Toi itsellä ollut 5 metriä antennijohtoa oli lopulta aika lyhyt pätkä.