Rakentamista, leipomista, ompeluita, elektroniikkaa ja askarteluja.... Kaikenlaista säätämistä yhdessä ja erikseen, sen mitä kolmen lapsen perheessä ehtii. Blogin parissa häärii perheen aikuiset, joista Marjan sydäntä lähellä on askartelut, ompelut, pihan laitto ja erityisruokavaliollisille leivonta ja Maunu on keskittynyt enemmän rakentaiseen ja elektroniikkaan.

keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Rakenna pelivaloEräänä päivänä päätettiin sitten rakennella pelivalo. En tiedä onko se nyt oikea sana, mutta tarkoitus on kuitenkin valaista monitorien taustaa. Tällöin monitori ei häikäse niin paljoa ja pelaaminen on mukavempaa. No koska kyse on Pelivalosta, niin eihän siitä ihan tavallista voi tehdä ja tästä saikin hyvän syyn vähän tilailla sälää Kiinasta.


Kustannukset kohosivat n.14 euroon, mutta kyllä lopputulos oli sen arvoinen. Toki hintaa madalsi se, että olin nurkkiin kerännyt romua aikojen saatossa "ehkä joskus tarvitsee" -mentaliteetilla.


Alla kuvassa näkyy homman osat (Plexi, maalipurkki, ledinauha, kaukosäädin ja ohjain) ja ajatus. Maalipurkki liimataan epämääräseen jäteplexin palaan. Maalipurkista liuotetaan vedessä etiketit pois (piti vähän rapsutellakkin). Lisäksi maalipurkin sisälle/keskelle porattiin reikä ohjausyksikön kaukosäädinanturia varten. Kuvasta puuttuu vielä muuntaja, joka itsellä oli jonkun vanhan romun muuntaja (kannattaa säästellä noita 12v muntajia, kun noi lednauhat aika usein toimii juuri 12v jänniteellä) ja sitäpaitsi kierrätys kunniaan:).

Tarvittavat osat ennen liimailua
 Ledinauhassa oli valmiiksi tarrapinta pohjapuolella ja niinpä se pyöriteltiin sitten vain maalipurkin ympäri. Ledinauhaa kului n. 2.5m. Ohjausyksikön liimasin purkin sisälle ja samoin myös kaukosäätimen anturin (purkissa siis etupuolella reikä). No kuvassa liimauspainona vähän mitä käteen sattui osumaan.


Ledinauha kiinnitetty maalipurkkiin ja ohjain liimautumassa purkin sisällä (hunaja purkki painona)
 Alla kuvassa ensimmäisiä testauksia, koska onhan se hyvä aina välillä tarkastaa et homma toimii ja mitään ei ole tullut rikottua, varsinkin ennen liimailua. Lisäksi muuten laitoin vähän liimaa ledinauhan päätyihin, jotta eivät varmasti irtoa purkista ja lisäksi leikkauskohdan kupari saa eristettä vähän ympärilleen.
Purkin sisällä valojen ohjain. Purkin kanttaus pysyy hyvin sienään poratussa ruuvissa kiinni.

 Nonii ja sitten fiilistelemään järkkärin kanssa (kuva alla). Kauniin valon maalipurkki, siis pelivalo, loi ympärileen. Suihkautin muuten vähän vielä hopeamaalia keskelle Plexiä, jotta maalipurkin liimaus ei näy Plexin läpi. Lisäksi toi Plexin ulkopinta on hiottu karkealla santapaperilla, jotta valo "pehmenee".
Pelivalo koekäytössä. Kaukosäädin kuvassa.
 Sitten vain ruuvi seinään ja tosiaan se maalipurkin kanttaus kyllä roikkuu todella tukevasti perus ruuvissa. Ja tosiaan kun kyse oli tollasesta ledinauhasta missä on vuorotellen punaisia, vihreitä ja sinisiä ledejä, niin noita eri värejä voi niitten kirkkausvaihteluilla tehdä.
Pelivalo seinällä. Lamppu vaihtelee värejä itsestään jos haluaa.
 Mukavana yllätyksenä oli vielä se, että vähän taisi tulla myös UV-valoa ledeistä, kun violetilla asetuksella rupesi kaikki valkoinen ja neon tavara loistamaan huoneessa ympäristöä kirkkaammin:)

Pelivalosta näkee hyvin miten erivärien yhdistelmä tekee seinään aivan toisen värin. Näinhän se TVkin toimii.
No, tämä oli tällänen pienimuotoinen ohjeistus, jos innostuu itse rakentelemaan lamppua. Jos toi muuntajahomma ja noi sähköasennukset ei oo oomaa vahvuutta, niin noita ledinauhoja saa muuntajankin kanssa ostettua, niin ei tarvitse virtoja jne. mittailla.

Mutta kovaan käyttöön lamppu meni ja sitä on kyllä käytetty enemmän kun mitään muuta lamppua:)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti