Rakentamista, leipomista, ompeluita, elektroniikkaa ja askarteluja.... Kaikenlaista säätämistä yhdessä ja erikseen, sen mitä kolmen lapsen perheessä ehtii. Blogin parissa häärii perheen aikuiset, joista Marjan sydäntä lähellä on askartelut, ompelut, pihan laitto ja erityisruokavaliollisille leivonta ja Maunu on keskittynyt enemmän rakentaiseen ja elektroniikkaan.

tiistai 29. marraskuuta 2016

Aurinkokeräin dataa 9.10-12.11.2016 (toinen erä) -Solar power and second data set

english version in the end of artickle

Pitkästä aikaa taas taulukkolaskentaohjelman äärellä:) Ne jotka lukevat tätä uutena, niin edelliset aiheeseen liittyvät datat ja rakennusohjeet/kuvaus linkeissä ja lisää löytyy kun käyttää hakusanoja.

Tosiaan pakkaset tuli ja sähkökeräimen pinta täyttyi lumesta, vaikka se jyrkässä kulmassa olikin. Akku oli riittänyt silti, mutta voi olla että se loppuu kesken talven kuluessa. Sähköähän tämä aurinko keräin käytti lämpimän ilman siirtämiseen ulkoa aurinkokeräimestä sisälle ja toki nämä datan keräämisetkin vievät vähän sähköä.

Alla tosiaan kuukauden aikaväliltä lämpötiloja (kuvassa). Jokainen oranssi ylöspäin piikki edustaa päivän korkeinta lämpötilaa ja harmaa piikki keräimen korkeinta lämpötilaa. Selvästi huomaa, että kun sisälämpötila lähestyy ulkolämpötilaa, niin jäähtyminen sisällä hidastuu. Vain 30% päivistä on niin lämpimiä, että sisäilmaa ylipäätänsä lämmitetään paneelin ulkoilmalla. Noin puolessavälissä  (X-akseli:420h) on tullut lämpimämpi päivä ja yö ja lämmityspuhallin on päässyt puhaltamaan monta tuntia 40% teholla. Tästä on seurannut 2.5 celsius asteen nousu sisälämpötilassa:)


Aurinkokeräimen datat ajalta 9.10-12.11.2016
Nyt aurinkokeräimen ohjelmistoon on tehty vielä muutamia korjauksia. Pakkasasteet sekoittivat näytön lukemat ja nehän oli tietysti jäänyt testaamatta keittiön pöydällä:) Puhallin ei myöskään koskaan ihan täysin pysähtynyt näillä datoilla, mutta nyt sekin on korjattu seuraavaan versioon. Akun jännitteen ja aurinkopaneelin jännitteiden hyödyntäminen on vielä kesken, vaikka mittausarvot tulevatkin jo, koska sähköpaneelin sähköjärjestelmässä on yhteinen +-napa ja tämä aiheuttaa hieman päänvaivaa. Toki tähän ratkaisut löytyy, mutta vähän tässä vielä helpointa "tietä" mietiskellään. Aikapisteitä kuvaajassa on n. 58 000 ja tollainen 12 Mt-dataa kuukaudelta. Vähän Excel tossa yskii läppärillä, vaikka yksi maailman ihanimmista ohjelmista onkin:)

English version
So here is second set of solar power data. There is more data and pictures how to build system in these blog if you are interested just use key words to search them (aurinkokeräin). So, there is data from One month (celsius degrees/ hours/ PWM % power) in the graph. Every orange positive spike is day maximum temperature and gray spike is solar heater panel maximum temperature. Blue line is cottages inside temperature and yellow line is average outside temperature. Black line is outside to inside air fan PWM% value.

Interesting part is about 420 hours in x-axis where sudden warm day and night have warmed cottage with 2.5 Celsius degrees. So it seems that taking everything out from warm day is main advantage of the system. With smaller temperature differences fans have only used outside air only 30% of  all days.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti