Rakentamista, leipomista, ompeluita, elektroniikkaa ja askarteluja.... Kaikenlaista säätämistä yhdessä ja erikseen, sen mitä kolmen lapsen perheessä ehtii. Blogin parissa häärii perheen aikuiset, joista Marjan sydäntä lähellä on askartelut, ompelut, pihan laitto ja erityisruokavaliollisille leivonta ja Maunu on keskittynyt enemmän rakentaiseen ja elektroniikkaan.

keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Valopöytä

Tässä on aina välillä askartelujen lomassa kaipaillut välopöytää eli alustaa, jonka alta tulee valoa. Saa näitä ehkä kohtuuhintaan kaupastakin, mutta nyt oli vaan sellainen askartelufiilis. Hyllystä löyty jokusen metriä valkoista ledinauhaa, poweri ja tehonsäädin. Vanhasta tietokoneesta sain töpselijohdin, liittimen, EMI-suodattimen ja pääkatkasijan. Lisäksi valopöydän pohja on pöytäkoneen kyljen palanen. Ajattelin, että pohja ois hyvä olla metallia, jotta ledien lämpö voisi johtua pois ledistä. Ai, että lämpeneekö leditkin..heh, no voin sanoa tässä hetken valopöydällä leikkineenä, että juu kyllä nekin lämpenee:)


Alla näkyy sisuskalut. Eli ledinauhaa liimattuna peltilevylle ja nauhojen päät tinattu johdolla yhteen. Poweri ruuvattu peltilevyyn kiinni (iso reikänen purkki). Tehonsäädin tuli kiinni päällipaneeliin, mutta kuvassa vielä askartelu ja sommiteluvaiheessa.

Alla kuvia, miten tollainen ledihäkkyrä loistaa. Kuvassa ylempi pyöreä lamppu on 40W studio loisteputki ja alapuolinen on valopöytä. Vaikka tota valopöytää ei nyt mihinkään muotokuvaukseen tehty vaan siihen askarteluun, niin siitä kyllä tulee tosi pehmeää valoa. Pleksi pinta on meinaa hiottu sameaksi kummaltakin puolelta, niin valo leviää pehmeästi jokapuolelle. Valaistavan kohteen taakse ei oikein jäänyt ollenkaan varjoa. Tuli kyllä houkutus käyttää jatkossa valopöytää myös valokuvaukseen:) No mutta vähempi rojua kun kaks asiaa hoituu yhdellä lampulla:)Otin kuvan vielä yläviistosta. Lampusta ei hirmusen paksu loppujen lopuksi tullut, mutta kyllä painoakin sen edestä. Tollanen 1cm paksu plexin palakin painaa jo ihan mukavasti.
 Tehonsäädin on tollainen valmis 12Vin ja jotain pienempää out säädin. Kostetuspinnalla ja oli siinä joku muistipaikkakin....en ole vielä testannut:)
Valopöytä käyttöön valomäärän saa säätää aikalailla pienimpiin arvoihin, mutta jos taas valokuvaa vaikka passikuvia, niin silloin voi surutta laittaa suurempaa arvoa kehiin. Pieni vingunta kuuluu jollain tehoalueilla, mutta sekin näytti poistuvan suodatusta lisäämällä. Täydellä teholla ledit tosissaan lämpenee ja vähän olen miettinyt pienen tuulettimen lisäystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti