Rakentamista, leipomista, ompeluita, elektroniikkaa ja askarteluja.... Kaikenlaista säätämistä yhdessä ja erikseen, sen mitä kolmen lapsen perheessä ehtii. Blogin parissa häärii perheen aikuiset, joista Marjan sydäntä lähellä on askartelut, ompelut, pihan laitto ja erityisruokavaliollisille leivonta ja Maunu on keskittynyt enemmän rakentaiseen ja elektroniikkaan.

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Dataa auringosta :)

Nyt on jännät hetket:) tai ainakin jos on yhtään insinöörin vikaa;) Ensimmäiset datat aurinkokeräimestä on saatu graafiin. 7 MB verran oli tullut (18 päivää) ja tässä nyt sitten esittelen osan. Kaikkee en samaan tauluun viittinyt "lyödä", koska rupee näyttämään liikaa nykytaiteelta, hoh hoh (oikeesti kyllä hienoa taidetta osataan nykyäänkin tehdä). Tosiaan tossa ilmastoinnin ohjauksessa, josta on kerrottu aikasemmin on 2GB muistikortti, joka tallentaa lähes kaiken:) Tuo ilmastoinnin ohjaus on vielä kehitteillä ja data on tärkeää sen hienosäädön kannalta. Tyypillistähän on, että on hienot laitteet ja systeemit, mutta kukaan ei ikinä pysähdy miettimään mitä tulokset tarkoittaa. Mutta tämän kerran ainakin on nyt sitten mietitty ja alla tarinaa lisää...

Ekat lämpötila/puhallinnopeus datat aurinkokeräimeltä 18 päivältä

Laitoin aika isona tuon kuvan näkyviin, että siitä saa selvää. Rakentelin sitä ainakin tunnin Excelillä ja kyllä täytyy sanoo, että itku pääsi kun uuteen Exceliin koskin.

No mutta itse asiaan ja pyhimpään...tuloksiin. Eli kantikas musta viiva on puhallinteho prosentteina ja loput viivat lämpötiloja. Vasemmalla lämpötila-akseli ja oikealla puhallustehoakseli (PWM=pulssinleveysmodulaatio). Oranssin ja harmaan käyrän heilunta johtuu yön/päivän vaihtumisesta. Siis vaaka-akselilla tunteja.  Eli ensin sininen mökin sisälämpötilakäyrä on lähtenyt laskemaan, kun mökiltä on poistuttu (sauna ja takka jätetty käyttämättä). Ulkolämpötilan heilahtelut näkyy oranssilla, mutta mikä myös tärkeää, niin keltaisella näkyy ulkolämpötilan liukuva keskiarvo. Itse ajattelin, että tämän keskiarvon lähelle mökin sisälämpötilan pitäisi muuttua (sininen käyrä), jos lämmitin ei olisi käytössä. Harmaalla näkyy paneelin lämpötila ja jos sitä vertaa oranssiin ulkolämpötilaan, niin yöt on hyvin samanlaisia, mutta päivällä auringossa tuo paneelin lämpötila on tietysti paljon korkeampi.

Mökin sijainti on sellainen, että näin syksyllä puut rupeavat nopeasti varjostamaan aurinkoa ja tuo paras tuotto on parhaillaan 3h luokkaa. Oranssia ulkokeskiarvoa ja sisälämpötilaa verrattaessa voi huomata, että pikkuhiljaa on tuollainen 2-3 C asteen ero päässyt syntymään :) (Kuvaajan oikea laita)(vasemmassa laidassa lämpötila-asteikko). Tämä siis  aikaisemmin blogissa kuvatulla laitteistolla (n. 2m2 musta pelti aurinkokeräin).

Keskellä kuvaajaa on ulkolämpötilan keskiarvo noussut ja toki noista vaihteluistakin näkee, että on lukemat heilunut korkeammalla. Mutta suurin muutos on tapahtunut yön ulkolämpötiloissa, jolloin paneeli ei ole voinut tarjota sisäilmaa lämpimämpää ilmaa. Tästä johtuen, ulkolämpötilan keskiarvo on päässyt nousemaan lähelle sisälämpötilaa.

No itse pihvihän tässä kaiketi on, että mitäs koodataan jatkossa puhallintehoon. Onko nykyiset arvot hyvät vai ei? Toki mökki saisi lämmetä enemmän, jos mahdollista. Paneeli on ainakin pysynyt kuumana, monessa kohtaa, vaikka puhallin on imenyt sinne lisää kylmää ilmaa (musta kanttiviiva rupeaa "pätkimään" enemmän, jos paneeli jäähtyy likaa auringon paistaessa). No onhan tämä vähän arvailua vielä tämän ekan data paketin kanssa, mutta kun jonkun muutoksen tekee, niin näkee mihin suuntaan se vaikuttaa:) Luulen, että tiputan 40->30 % PWM:n kun paneelin lämpötila ylittää sisälämpötilan ja seuraava taso on 60%->50% PWM. Ratkasu ei välttämättä ole oikea, mutta se poistaa sahalaitaa käyristä, joka tekee niistä kauniimpia;) Toki tällä saadaan paneelin lämpötila korkeammaksi ja nähdään, miten se vaikutti mökin lämpötilaan.

Mutta nopea ajatus vielä kokonaisuudesta. Jos 2m2 pellinpalalla, nostaa näin syksyllä mökin lämpötilaa 2-3 C ylöspäin, niin sivutuotteena myös mökin ilma kuivuu sekä se tuulettuu. 2-3 C lämpötilan nosto toki houkuttelee isomman paneelin ääreen, mutta tätä pohdintaa varten varmasti kannattaa talvi dataa loggailla:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti