Rakentamista, leipomista, ompeluita, elektroniikkaa ja askarteluja.... Kaikenlaista säätämistä yhdessä ja erikseen, sen mitä kolmen lapsen perheessä ehtii. Blogin parissa häärii perheen aikuiset, joista Marjan sydäntä lähellä on askartelut, ompelut, pihan laitto ja erityisruokavaliollisille leivonta ja Maunu on keskittynyt enemmän rakentaiseen ja elektroniikkaan.

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Nopan askartelua ja pelailua

Tytär pyyteli pelailemaan yhtä lautapeliä. Lupauduin pelikaveriksi kunhan rakennetaan noppa ensiksi. Tytär suistui sopimuksella, jossa pelataan lautapeliä vähintään yhtäkauan kuin rakennetaan noppaa.
Italiassa opettajat ovat kehittäneet nopan rakenteluun nopean tavan (arduino). Itselläni on uuden karhea arduino UNO, jota väitetään luotettavaksi. Toki laitteella voi tehdä kaikkea muutakin...

Eli joo, näinhän se on, insinöörin lapset joutuu kärsimään kaikenmaailman hullutuksista ja niin tälläkin kertaa.

Ensin kytkimme kytkentäalustaan lamput (Ledit), niille sopivat etuvastukset (rajoittavat virran määrän sopivaksi), muutaman hyppylangan (jotta virta liikkuu minne halutaan) ja katkaisijan. Ohjeet olivat mukana aloituspaketissa. Ehdotin kyllä tyttärelleni jotain tärähdykseen reagoivaa, mutta tosiaan kiirehän tässä oli pelaamaan. Rakenteluun hurahti aikaa ainakin 15 minuuttia. No mutta ensikertaa kun tekee, niin ottaahan se oman aikansa :) Mutta toisaalta ilman Italian opettajakaartia ja tätä ihanaa arduinoa olisi helposti mennyt useampi päivä.

No mutta tässä ei ollut vielä koko tarina. Seuraavaksi piti tehdä itse arduinon ohjelmointi (käytännössä mikrokontrollerin). No tottakai Italiassa tämäkin asia oli tehty loppuun kuin Ferrari ja homma kävi vauhdilla. Muutamaa malliesimerkkiä muuttamalla saatiin noin 15 min valmiiksi koodi, joka ladattiin USB-johdolla arduinolle.

No mitä kuvassa tapahtuu. Sormen alla olevaa katkasijaa on painettu jo kerran, ja noppa on arponut luvun 2. Eli toiminta menee niin, että sininen (1. lamppu) on numero yksi, keltainen (2. lamppu) on kaksi ja punainen (3. lamppu) on neljä. Jos palaa useampi lamppu samaan aikaan, niin lasketaan niiden summa. Eli punainen ja keltainen samaan aikaan palaessa tarkoitaa lukua 6. Eli tässä oli vielä pieni jekku sisällä....tytär oppi vahingossa binääriluvut:) (desimaali 6 = binääri 110).

6 silmäinen (oikeastaan kolme :D) noppa
Pelailut meni hienosti ja tauolla koodattiin vielä valojen vilkutus napin painamisen ajaksi. Verkkokaupasta.com ja monesta muustakin kaupasta näitä paketteja saa 100e hintaan. Paketissa on paljon osia ja valmiita rakennusprojekteja. Lisäksi tarvitaan englannin kielen taitoa ja joku tietokoneenraato, jossa USB-liitin. Tässähän voi käydä niinkin huonosti, että lapsi oppii vielä vähän englantiakin...ihmetellen miksi ohjeet eivät olleet italiaksi..hmm. (älkää säihkähtäkö - kirjastosta löytyi suomeksi monenmonta ohjetta)

No lopuksi haluaisin tuumata kaikille ei nörteille vanhemmille, joilla on hyvin insinöörisuuntautuneita legorakentajia kotona, että viimeistään tekniikkalegoiässä arduino-ostoksille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti