Rakentamista, leipomista, ompeluita, elektroniikkaa ja askarteluja.... Kaikenlaista säätämistä yhdessä ja erikseen, sen mitä kolmen lapsen perheessä ehtii. Blogin parissa häärii perheen aikuiset, joista Marjan sydäntä lähellä on askartelut, ompelut, pihan laitto ja erityisruokavaliollisille leivonta ja Maunu on keskittynyt enemmän rakentaiseen ja elektroniikkaan.

maanantai 25. huhtikuuta 2016

Kasvihuoneen "lasituksen" suunnittelua.

Tänään on pähkitty urakalla kasvihuoneen lasitusta. Vaihtoehtoja on monia, mutta muutama yleisesti kinasteltu: käytetyt ikkunanpokat, karkaistu lasi, polykarbonaatti ja muovikalvo.

No koska tämä meidän kasvihuone on osittain pihan koriste, niin muovikalvo on pois suljettu, mutta toki jos kasvihuonetta tekee pellonreunaan, niin miksi ei...

Vanhat ikkunan pokat poistuu laskuista, koska laskimme, että työtunnit ovat suuret niitä siiistiessä. Mutta en epäile, etteikö niistä hyviä saisi. Ennen vanhaan pokat tehtiin ydinpuusta ja tällöin käyttöikä on todella pitkä. Vanhojen ikkunoiden ongelmaksi koituu myös lapsiturvallisuus.

Jäljelle jää kaksi vaihtoehtoa karkaistu lasi ja polykarbonaatti! Näistä tarkempaa ajatusta alla...

1. Karkaistu lasi tarjoaa paremman sääkestävyyden, joka on toki hyvä polykarbonaatillakin (kohan ei ole kierrätettyä tavaraa ja on hyvin UV-suojattua ja paksuus on 10mm luokkaa). Pienen Googlailun jälkeen hinnatkin ovat hyvin samaa luokkaa.

2.Kirkas lasi päästää paremmin valon taimille, mutta polykarbonaatti taas hajottaa valoa paremmin, joka on tärkeää kasvien koon suurentuessa. Kirkas lasi aiheuttaa kuumia pisteitä kasvien ympäristöön ja voi näin polttaa lehtiä. Eli kirkas lasi tarvitsee verhot käytännössä kaverikseen.

3.Lämmön eristävyys on polykarbonaattilevyssä paljon parempi, josta hyötyy aina keväällä ja syksyllä. Lasi-ikkunan vieressä lehdet saattavat paleltua tai kosteus tiivistyä lehdille. Mutta toki verhot (kohdassa kaksi) auttavat lasi-ikkunaa myös pikkasen eristämään lämpöä paremmin.

4. Polykarbonaattilevyjen päihin ja sisälle kertyy levää ja se ei kestä järeitä kemikaaleja. Tästä itse ajattelen, että lasi-ikkunat olisi helpompi pitää puhtaina.

5. Ulkonäöltä kasrkaistu lasi on kaunis ja polykarbonaatti enempi tuotantolaitoksen näköinen, mutta toki muovikalvoa paljon kauniimpi.

No vielä emme ole aivan varmoja mitä valitsemme, mutta polycarbonaatin lämpö ja valon hajoavuus ovat herkullisia ominaisuuksia, mutta toisaalta lasin tyylikkyys, kauneus ja pitkäikäisyys ovat myös tärkeitä ominaisuuksia.

Ainiin yksi asia unohtui :) Lasin eri aallonpituuksien läpäisevyys. Siis kukat tarvii eri värejä ja myös kaukosäätimestä tuttua IR-valoa. Ja siis eri materiaalit päästää läpi eri aallonpituuksia. Olisi kurja omistaa kasvihuone, joka on valoisa, mutta kukat ei kasva, heh heh. No mutta seuraavan laisen käyrän löysin. Ja siis lasi pärjää hyvin ja hyvälaatuinen polykarbonaattikin on ihan hyvä. (http://www.wintergardenz.co.nz/glass-vs-poly-vs-film.html)
Eri aallonpituuksien läpäisykyky.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti